Bratislava
16. decembra (TASR) - Pekárom na Slovensku chýba viac ako 1500
pracovníkov. Ak by sa zopakovala chrípková epidémia ako v minulom roku,
museli by pristúpiť k ešte výraznejšiemu obmedzovaniu dodávok ako počas
minuloročnej chrípkovej sezóny. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a
cestovinárov (SZPCC) navrhuje vláde riešiť zdanenie práce u výrobcov
základných potravín, najmä však príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a
štátne sviatky. Uviedol to Milan Lapšanský, predseda predstavenstva
SZPCC.
"V tomto roku sa, našťastie, nezopakovala situácia z predvianočného
obdobia roka 2023, keď pre dosahy masívnych odchodov pracovníkov do
predčasného dôchodku a pre silnú epidémiu respiračných ochorení museli
mnohé pekárne odmietať objednávky a rušiť pracovné zmeny, lebo
nedokázali zabezpečiť personál. Nemôžeme sa na to však každú jeseň a jar
spoliehať. Štát síce výrazne zvyšuje minimálnu mzdu, ale zo zvýšených
príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky si berie späť stále
viac ako polovicu. Táto situácia nie je dlhodobo udržateľná, ak chceme
mať na Slovensku stabilizované ceny potravín. Náklady na prácu tvoria v
pekárskom sektore cez 50 %," povedal Lapšanský.
Zdôraznil, že sektor pekárov, cukrárov a cestovinárov je vôbec najväčším
zamestnávateľom v slovenskom potravinárstve, kde dáva prácu viac ako
tretine všetkých zamestnancov. Len samotný SZPCC má cez 520 členov zo
všetkých okresov krajiny a zastupuje viac ako 12.200 pracovníkov od
remeselných, cez stredné až po priemyselné pekárne.
"Slovensko má aktuálne historicky najnižšiu mieru nezamestnanosti.
Novo vyhlasované podpory pre potravinárov preto nemôžu obsahovať
podmienky zvyšovania počtu kmeňových zamestnancov. Ak má byť slovenské
potravinárstvo efektívne a konkurencieschopné, potrebuje investovať do
moderných technológií, ktoré, prirodzene, vyžadujú menej pracovnej sily,
ale o to viac kvalifikovanejších ľudí. Ak by na to budúca štátna
politika nereflektovala, nielenže sa nepohneme z miesta, ale
potravinárstvo a potravinová sebestačnosť Slovenska budú upadať," dodal Lapšanský.
Uzavrel, že investičný dlh slovenského potravinárstva presahuje jednu
miliardu eur. Potrebné je preto podporovať nielen poľnohospodárov, ale
najmä spracovateľský sektor - potravinárov.